Finns det egentligen någon bättre plock/snabbmat än hemmagjord falafel?
Jag brukar alltid se till att ha en låda i kylen. De är perfekta som snacks eller som tillbehör i lunchlådor då de går att kombinera med det mesta.
Det här är min variant på vad jag kallar snabb solskensfalafel:
Ingredienser: (30 stycken)
Häll ner alla ingredienser i en bunke (förutom pofibern) och stavmixa dem till en slät massa (går lika bra att köra i en matberedare också).
Häll ner pofibern och blanda ordentligt.
Låt smeten stå någon minut innan du med hjälp av en sked formar små bollar som du sedan plattar ut och rullar i sesamfrön.
Lägg bollarna på ett oljat bakplåtspapper och ha i ugnen i cirkus 20 min på 200 grader.
Jag brukar ta ut plåten efter ungefär halva tiden och vända på dem. Önskas mer stekyta kan du steka dem senare.
Ingredienser: (30 stycken)
- Två burkar kikärtor med avrunnen vikt 500 gram totalt
- 1 stor charlottenlök
- 4 vitlöksklyftor
- 2 rejält rågade msk tahini (Jag använde Kung Markattas)
- Zest och saft från en liten ekologisk citron
- En rejäl näve hackad bladpersilja
- 1 tsk ekologisk grönsaksbuljong i pulverform
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk gurkmeja
- 2 msk tamarisoja
- 2 msk pofiber
- Salt och peppar efter smak
- Valfritt: svarta sesamfrön till garnering
Häll ner alla ingredienser i en bunke (förutom pofibern) och stavmixa dem till en slät massa (går lika bra att köra i en matberedare också).
Häll ner pofibern och blanda ordentligt.
Låt smeten stå någon minut innan du med hjälp av en sked formar små bollar som du sedan plattar ut och rullar i sesamfrön.
Lägg bollarna på ett oljat bakplåtspapper och ha i ugnen i cirkus 20 min på 200 grader.
Jag brukar ta ut plåten efter ungefär halva tiden och vända på dem. Önskas mer stekyta kan du steka dem senare.
Låter asgott! Ska testa!