miosagoland.blogg.se

Jag är en filur som älskar konst, verklighetsflykt, naturen, sagor, vackra ting, kreativitet, och mat. Kommer främst att dela med mig av diverse goda recept men kommer även att klämma in lite annat smått och gott. Eftersom jag har varit laktosintolerant sedan fyra års ålder och på senare år blivit känslig för gluten samt inte klarar av för mycket mjölkprotein och har IBS innehåller denna blogg främst allergivänliga recept. Jag är inte vegan men äter gärna veganskt för djuren, vår natur och min egen skull. Därför kommer det att finnas en hel del på den fronten också. Hälsosam mat innebär för mig näringsrik mat som ger mig sprudlande energi och bidrar till glädje och ork både för kropp och sinne. Den får gärna vara vacker men framförallt god! Hoppas att ni kan finna något av intresse!

Kryddstark sojafärs med koreansk touch

Koreansk mat ligger mig varmt om hjärtat, den är stark både färg och smakmässigt.
När jag var i Tokyo i somras åt jag mycket korean barbeque.
Inspirationen till den här rätten väcktes dock av den ljuvliga matbloggen Lilla Matdériven.
Jag har tagit bort och tillsatt många ingredienser både utefter vad mitt skafferi hade att erbjuda samt vad jag tyckte verkade gott.

 Ingredienser (ca 4 port)
  • 4,5 dl torkad sojafärs, blir ca 200 gram (motsvarar ungefär 500 gram nötfärs)
  • 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
  • vatten
Marinad
  • 4 msk tamarisoja
  • 2 msk agave (eller brunt socker)
  • 4 finrivna vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad purjolök
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 tsk nymalna korianderfrön
  • 1/2 kruka koriander
  • salt och svartpeppar efter smak
  • ¼ dels rödkålshuvud
  • 2 stora morötter
  • Till servering: risnudlar eller basmatiris
Utförande
Koka först upp vattnet med buljongtärningen och låt sojafärsen sjuda i ungefär 15-20 minuter, tillvägagångssätt kan variera beroende på märke.
Under tiden blandar du ingredienserna till marinaden samt grovriver morötterna och strimlar rödkålen.
När vattnet avdunstat från färsen rör du ner marinaden och grönsakerna. Låt gärna färsen gojsa ihop sig cirkus 20 minuter.
Hetta upp olja i en stekpanna och häll ner färsen. Fräs allting tills rödkålen mjuknat något och färsen börjat få lite färg. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nudlar eller ris.
 

Tofu scramble

Jag brukar oftast inleda dagen med en söt frukost, men för någon morgon sedan var jag mer sugen på något salt.
Tofuscramble är en perfekt rätt när man har några ledsna grönsaker som skriker efter att få användas.
Alla grönsaker jag använt i receptet går givetvis att byta ut och kryddningen likaså, men den är varianten blev väldigt god!

 Ingredienser (ca 2port)
  • 1 paket mjuk tofu (400 gram)
  • 2 msk kikärtsmjöl
  • 1 msk tamarisoja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ tsk liquid smoke (finns att köpa på Goodstore)
  • 1 tsk Mrs Dash Grilling Blends (ej nödvändigt, men blir gott!)
  • 1 tsk gurkmeja (för färgen)
  • 2 kvisttomater
  • ¼ dels purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 champinjoner
  • 1 squash
  • Färsk timjan
  • Färsk rosmarin
  • salt och peppar efter smak
  • Olivolja till stekning
Utförande;
Mosa i en bunke ihop tofun med alla ingredienser utom grönsakerna.
Hacka alla grönsakerna i önskad storlek. Hetta upp olivoljan i en stekpanna.
Häll ner lök och vitlök och fräs dem gyllene, häll sedan ner tofuröran. Efter någon minut när även tofun fått färg häller du ner de resterande grönsakerna. Låt det fräsa några minuter till innan servering.
 Jag åt min tofuröra med mandel, nybakat glutenfritt bröd, grapefrukt och kaffe med mandelmjölk. En riktigt fin start på dagen!

Snabblagad och sanslöst god ädelostsås – vegansk och glutenfri

Den här pastasåsen går fort att göra och är ett utmärkt alternativ för veganer eller om man är känslig mot för mycket mejeriprodukter men ändå är sugen på ost!
Tidigare har jag använt Vegustos ädelost vilken är mycket god men den här gången testade jag Astrid och apornas variant. Kall smakar den sådär men i pastasås gjorde den sig mycket bra!


Ingredienser (räcker till 3 portioner pasta)
  • 5 dl broccolibuketter, ca 200 gram (jag använde Garants frysta ekologiska)
  • 5 dl blomkålsbuketter ca 200 gram (jag använde Garants frysta ekologiska)
  • 20 cm purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 pkt av Astrid och Apornas ädelost
  • 2 msk ekologisk grönsaksbuljong i pulverform
  • 4 dl mandelmjölk
  • Salt och peppar efter smak
  • Olivolja till stekning
  • Pasta till servering
Tina buketterna om du som jag använder frysta. Hacka purjolök och vitlök.
Hetta upp olivolja i en gryta och stek buketterna, purjolöken och vitlöken tills de får lite färg.
Häll ner buljongen och 4 dl mandelmjölk.
Låt det puttra lite innan du smular ner ädelosten.
När osten smält något tar du en stavmixer och grovmixar lite lätt.
Personligen tycker jag att det är gott när det är lite småbitar kvar.
Salta och peppra efter smak.
Servera med valfri pasta, jag använde á la ecos mungobönsfettuccine vilken jag starkt kan rekommendera!
hittarecept.se