miosagoland.blogg.se

Jag är en filur som älskar konst, verklighetsflykt, naturen, sagor, vackra ting, kreativitet, och mat. Kommer främst att dela med mig av diverse goda recept men kommer även att klämma in lite annat smått och gott. Eftersom jag har varit laktosintolerant sedan fyra års ålder och på senare år blivit känslig för gluten samt inte klarar av för mycket mjölkprotein och har IBS innehåller denna blogg främst allergivänliga recept. Jag är inte vegan men äter gärna veganskt för djuren, vår natur och min egen skull. Därför kommer det att finnas en hel del på den fronten också. Hälsosam mat innebär för mig näringsrik mat som ger mig sprudlande energi och bidrar till glädje och ork både för kropp och sinne. Den får gärna vara vacker men framförallt god! Hoppas att ni kan finna något av intresse!

Frasig smulpaj med päron & hallon - vegansk och glutenfri


Smulpaj är så tacksamt och flexibelt att laga, det är enkelt och gott och fyllningen går att variera ut i det oändliga.
Den här gången blandade jag päron och hallon vilket blev en riktig succé.

Ingredienser (4 bitar)

  • 1 stort päron
  • 1 pkt hallon på 250 gram
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk kokossocker
  • 1 dl glutenfria havregryn (går även att byta ut mot boveteflingor)
  • 1 dl sötmandel
  • ½ dl bovetemjöl (går även att byta ut mot mandelmjöl)
  • 75 gram kokosolja + lite till att "smöra" formen.
  • 15 riktigt stora, kletiga och färska dadlar
  • 1 msk agavesirap
  • ½ msk kanel

Utförande: Tina bären om du som jag använder frysta.
Skiva päronet i tunna skivor och blanda med hallonen. Lägg dem i en smord ugnsform.
Blanda potatismjöl och socker och fördela jämt över fyllningen.
Lägg dadlar, mandel, kokosolja och agavesirap i en bunke och grovmixa med en stavmixer.
Tillför sedan havregryn och bovetemjöl. Blanda smeten noga och fördela den jämt över päronet och hallonen.
Sätt in i ugnen på 200 grader I cirkus 25 minuter tills havretäcket är gyllene.
Låt helst pajen svalna innan du hugger in och servera den förslagsvis med den här vaniljsåsen.
För ett veganskt alternativ finns det flera goda varianter att köpa eller så kan ni blanda fet kokosmjölk med socker och äkta vaniljpulver.

Taggar: bär, glutenfritt, paj, sött;

Champinjon och belugalinsbiffar


Förutom att de här biffarna blev fantastiskt goda håller de ihop riktigt bra i stekpannan trots avsaknaden av både ströbröd och ägg. Istället har jag använt mig av ett såkallat chiaägg vilket gör dem både veganska och glutenfria.

Ingredienser (16 stycken biffar)

  • 8 stycken grillchampinjoner
  • 2 dl torkade belugalinser
  • 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
  • 1 schalottenlök
  • 4 stycken vitlöksklyftor
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk chiafrön
  • 3 msk vatten
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 näve färsk timjan
  • Salt och peppar
  • Olja till stekning

Utförande:
Blanda först ihop 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och rör ihop tills det har en geléliknande konsistens.
Koka sedan linserna ihop med buljongtärningen i 6 dl vatten (vattenmängd kan variera beroende på märke) i ca 20 minuter tills allt vatten avdunstat.
Under tiden finriver du champinjonerna samt hackar lök och vitlök.
När linserna är klara mosar du dem lätt med en gaffel.
Blanda ihop "chiaägget" med linserna, de rivna champinjonerna, vitlök, lök, hackad timjan, tamarisoja, dijonsenap och smaka av med salt och peppar.
Tillför sedan fiberhusket. Knåda smeten och krama den med fingrarna tills allting blandat sig ordentligt. Låt den stå i ca 10 minuter.
Forma sedan små biffar som du steker länge på medelhögvärme i rikligt med olja.
Servera med förslagsvis quinoa och en avokadosallad.

Taggar: biffar, glutenfritt, linser, svamp, veganskt;

Ljuvlig vaniljkräm - fri från gluten och mejeri


Den här krämen är himmelskt god att ha som fyllning i vaniljhjärtan eller tårtor men även som tillbehör till exempelvis plättar eller paj.
Den här gången testade jag att göra den med gogreens nya cashewmjölk men tidigare har jag gjort den på både kokosmjölk och mandelmjölk vilket även det blir väldigt gott!
Ingredienser (1 port)
  • 1,5 dl cashewmjölk
  • 1 äggula
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • 1 msk agavesirap
Utförande: Vispa först ihop ingredienserna i en kastrull innan du på låg värme rör om krämen.
När krämen nått den konsistens du önskar (desto längre tid den får sjuda, desto fastare kräm) låter du den svalna innan servering.
Jag åt den tillsammans med glutenfria plättar och hemodlade hallon från min pojkväns morfar.
hittarecept.se