Förutom att de här biffarna blev fantastiskt goda håller de ihop riktigt bra i stekpannan trots avsaknaden av både ströbröd och ägg. Istället har jag använt mig av ett såkallat chiaägg vilket gör dem både veganska och glutenfria.
Ingredienser (16 stycken biffar)
- 8 stycken grillchampinjoner
- 2 dl torkade belugalinser
- 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
- 1 schalottenlök
- 4 stycken vitlöksklyftor
- 1 msk tamarisoja
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk chiafrön
- 3 msk vatten
- 1 msk fiberhusk
- 1 näve färsk timjan
- Salt och peppar
- Olja till stekning
Utförande:
Blanda först ihop 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och rör ihop tills det har en geléliknande konsistens.
Koka sedan linserna ihop med buljongtärningen i 6 dl vatten (vattenmängd kan variera beroende på märke) i ca 20 minuter tills allt vatten avdunstat.
Under tiden finriver du champinjonerna samt hackar lök och vitlök.
När linserna är klara mosar du dem lätt med en gaffel.
Blanda ihop "chiaägget" med linserna, de rivna champinjonerna, vitlök, lök, hackad timjan, tamarisoja, dijonsenap och smaka av med salt och peppar.
Tillför sedan fiberhusket. Knåda smeten och krama den med fingrarna tills allting blandat sig ordentligt. Låt den stå i ca 10 minuter.
Forma sedan små biffar som du steker länge på medelhögvärme i rikligt med olja.
Servera med förslagsvis quinoa och en avokadosallad.