Sedan jag fick en Crock-Pot i julas har Pulled Pork blivit ett vanligt inslag i vardagsmenyn här hemma och jag har testat att göra alla möjliga varianter.
Har dock länge varit sugen på att pröva en vegansk variant, en s.k "Fooled Pork" som cirkulerat länge på nätet. Eftersom jag hade en oöppnad burk jackfruit stående i skafferiet var det inte så mycket att vänta på!
Både konsistensen och utseendet på jackfruit är slående lik kött, frukten i sig smakar dock inte särskilt mycket och jag har därför tagit i rätt rejält med kryddningen.
Den veganska versionen tar dessutom inte lika lång tid att laga! Här är min variant:
Har dock länge varit sugen på att pröva en vegansk variant, en s.k "Fooled Pork" som cirkulerat länge på nätet. Eftersom jag hade en oöppnad burk jackfruit stående i skafferiet var det inte så mycket att vänta på!
Både konsistensen och utseendet på jackfruit är slående lik kött, frukten i sig smakar dock inte särskilt mycket och jag har därför tagit i rätt rejält med kryddningen.
Den veganska versionen tar dessutom inte lika lång tid att laga! Här är min variant:
Ingredienser (2 mindre portioner)
- 1 burk jackfruit (avrunnen vikt 280 gram)
- 1 burk krossade tomater på 400 gram
- 1 msk sweet freedom (sirap, agave eller honung går också bra)
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk tamarisoja
- 1 msk ekologisk grönsaksbuljong i pulverform
- ½ msk spiskummin
- ½ msk Mrs Dash Extra Spicy (chiliflakes går också bra)
- 1 tsk Hickory Liquid Smoke
- Peppar efter smak
- Olivolja till stekning
Utförande:
Skölj av jackfruiten i ett durkslag. Majoriteten av frukten delas lätt och blir trådig till konsistensen men mittpartiet är mer kompakt, skär därför loss det och strimla lätt med en kniv. Det resterande av frukten kan du ta sönder med en gaffel.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs upp lök, vitlök och jackfruit tillsammans med kryddorna.
Häll därefter i de krossade tomaterna, rökaromen och Sweet Freedom.
Låt det puttra på svag värme i ca 30-40 minuter.
Servera med ditt favoritbröd och förslagsvis coleslaw eller avokadoröra!
Skölj av jackfruiten i ett durkslag. Majoriteten av frukten delas lätt och blir trådig till konsistensen men mittpartiet är mer kompakt, skär därför loss det och strimla lätt med en kniv. Det resterande av frukten kan du ta sönder med en gaffel.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs upp lök, vitlök och jackfruit tillsammans med kryddorna.
Häll därefter i de krossade tomaterna, rökaromen och Sweet Freedom.
Låt det puttra på svag värme i ca 30-40 minuter.
Servera med ditt favoritbröd och förslagsvis coleslaw eller avokadoröra!
Vad spännande! Måste spana in och läsa mer om jackfruit!